Advies bij buikkrampen

Helaas komen buikkrampen bij baby’s nogal eens voor.

Tot nu toe wordt er vanuit gegaan dat buikkrampen bij baby’s te maken hebben met de onrijpheid van de darmen (wennen aan voedsel en opbouw darmflora) en luchtvorming in de darmen. Daarnaast is het zenuwstelsel nog niet volledig ontwikkeld waardoor jonge baby’s vaak erg heftig op deze interne prikkels kunnen reageren.

Buikrampen starten meestal bij 2 tot 4 weken (later bij prematuur geboren baby’s) en zijn het heftigst als de baby ongeveer 6 weken oud is, daarna nemen ze weer af. Bij de meeste baby’s lost het probleem zich na ongeveer 3 maanden vanzelf op.

Bij buikkrampen bij baby’s worden de darmspieren heftig samengetrokken. De krampen kunnen zowel voorkomen bij fles- als borst gevoede baby’s en treden  vooral op na een maaltijd (bijvoorbeeld een half uur na het eten) of ’s avonds.

Tijdens de krampen laten baby’s duidelijk merken dat er iets aan de hand is. Ze huilen krachtig en lang, trappelen wild met armen en benen, maken met hun handen vuisten, laten scheetjes, hun buik is hard en hun gezichtje kleurt rood. Bovendien zijn ze gewoon ontroostbaar; de gewone manieren van troosten hebben geen effect. Buikkrampen bij baby’s is vaak een terugkomend probleem met meerdere lange huilbuien per dag. Hoeveel last de baby er soms ook van lijkt te hebben, het blijken meestal tamelijk onschuldige darmkrampen te zijn.

Bij aanhoudende darmkrampen bij baby’s is het verstandig om de baby te laten onderzoeken door een arts om uit te sluiten dat het niet om een voedselintolerantie, infectie van het spijsverteringskanaal of andere medische oorzaken (bijvoorbeeld oorontsteking) gaat.

Bij “gewone buikkrampen” kan de arts vaak weinig doen en geven medicijnen vaak meer neveneffecten dan positieve effecten. In dit soort situaties kan ontspannen uk een aantal adviezen geven die ondersteuning kunnen bieden.

Algemene informatie

Tijdens het consult zullen er verschillende babymassage technieken en yoga oefeningen aangeleerd worden om de buikkrampen te verzachten. Tevens worden en tips aangaande voeding en houding gegeven.

Het consult kan zowel plaatsvinden bij Ontspannen uk als thuis in de eigen omgeving van de baby.

 

No comments yet.

Geef een reactie